Puutarhassa kasvoi omenaapuu, josta Aleksanteri I maistoi Voipaalassa käydessään vuonna 1819 |
Akselitie Voipaalan puutarhasta Sääksmäen kirkolle ja puutarhan terassirakenteet eli parterrit. |
Voipaalan kartanon puutarha 1800-luvun alussa. Kuva: Museovirasto. |
Nykyisen taidekeskuksen, entisen Voipaalan kartanon puutarha on huikea! Sinne istutettiin viimeistään 1760-luvun alussa ensimmäiset omena- ja kirsikkapuut sekä viinimarjapensaat (Isojakokartan selitys 1796). Kunniapiha ja sivurakennukset rytmittivät kartanon pohjoispuoleista etupihaa.Kartanon eteläpuolelle levittäytyi symmetriset kasvitarhakorttelit ja laaja hedelmätarha (asemapiirustus/palovakuutusasiakirjas 1795/1800). Voipaalan puutarha oli harvinaisuus 1700-luvun Suomen mittakaavassa missä vain harvassa Etelä-Suomen aateliskartanossa oli hedelmätarha tai hedelmäpuita yleensäkin!
Voipaalan kartanon tonttimaan ja puutarhat kartta vuodelta 1795/1800. |
Voipaalan puutarha elää uutta loistokautta, kun Valkeakosken kaupungin toimesta villiintyneen puutarhan keskeltä paljastettiin terassirakenteet eli parterrit. Kaupungin puutarhurin Kari Järventaustan mukaan rinteen neljä neliömaista terassia on mitoiltaan samat kuin vanhassa Gripenbergien aikaisessa (1783-1842) suunnitelmassa, samoin kuin käytäväverkosto. Puutarhan ensimmäisen poikkikujan pähkinäpensasrivistö on istutettu 1900-luvun alussa.
Hämeen pienois-Versaillen lisäksi puutarhaharrastajien kannattaa poiketa Tervapääskyn huvilan puutarhassa ja kuvanveistäjä Emil Wikströmin puutarhassa Visavuoressa. Jutikkalan kartanon puutarha on komea kokonaisuus englantilaista ja ranskalaista puutarhaihannetta mikä rakennettiin 1800-luvun puolessa välissä.
Lähteet:
Jussila, Rapola-tutkimuksia 2, Sääksmäen kolme maisemaa Valkeakoskella 2002
Hortus Fennicus, Suomen puutarhataide 2001
Jutikkalan kartanon esite
Kuvat: Laura Uimonen, Museovirasto
Oletko ollut Sääksmäki seuraan yhteydessä...?? Sieltä ehkä voisit kanssa saada jotain.. -janne-
VastaaPoista