tiistai 7. joulukuuta 2010

Saxamaeke, Sexemaki, Sexmäki

Elias Ilkka (1889-1968), Sääksi 1964


Vanhimmissa maininnoissa Sääksmäen nimi esiintyy Saksamäen muodossa eli Saxamaeke. Myöhemmin se säännöllisesti kirjoitetaan ä:llä, aluksi Sääksenmäki ja 1550 alkaen Sääskmäkenä eli Sexmäki. Todennäköisesti kirkko ja seurakunta on 1200-luvulla nimetty lähettyvillä sijainneen huomattavan paikan mukaan. Sääksen pesä mahtoi näkyä kauas. Kerrotaan, että Sääksmäen kirkon paikalla kasvoi suuri puu, jossa oli sääksen pesä. Kun puu kaadettiin, lensi lintu Kalvolan Sääksniemeen. Toisen tarun mukaan puu sytytettiin palamaan, jolloin sääksi lensi pappilan rantaan ja toi sieltä veneellä vettä sammuttaakseen liekit. Kolmannessa tarussa kuusi on satalatvainen ja niin iso, että sen juurella olevassa kolossa mahtui yöpymään paimen laumoineen. Tarinan mukaan puussa asuva lintu samaistettiin pahoiksi leimattuihin pakanajumaliin, ja siksi kuusi kaadettiin.

Sääksmäki sai nimensä sääksen eli kalasääsken mukaan. Vaakunan suunnitteli Gustaf von Numers (1954). Kun Sääksmäki liitettiin Valkeakoskeen vuonna 1973, vaakunan 'peri' Sääksmäki-seura.

Lähde:
Alanen, Lehtinen, Rapola tutkimuksia 5, Sääksmäen vanhat paikannimet ja
historialliset kartat Valkeakoskella 2003
Jutikkala, Sääksmäen pitäjän historia 1934
Sääksmäki-seuran www-sivut
Kuvat: Voipaalan kuva-arkisto

2 kommenttia:

  1. Kiitos !!! Taas olen paljon viisaampi. Aivan mahtavaa juttua teet tänne !!!!! -janne oksa-

    VastaaPoista
  2. Moro Janne!

    Ja allekirjoittanut myös - tämä on antoisaa työtä, hurjan mielenkiintoista ja opettavaista :) Tarinoista ei ole pulaa - kyllä Sääksmäellä on tapahtunut ja sattunut vuosisatojen aikana kaikenlaista!

    VastaaPoista