Vohvelit, letut ja pannukakut olivat suosittua jälkiruokaa. Lehikäiset paistettiin ohuiksi ja monesti ne rullattiin. Raudan kuviointi siirtyi leivonnaisen pintaan. Rapolan kartanossa syntyneen P.E. Svinhuvudin puolison Ellenin lempiharrastuksia oli ruokaohjeiden keräily. Vieraanvaraisen Ellen Svinhuvudin reseptivihkoissa oli lukuisia vohveliohjeita, joista tässä kaksi kokeiltavaksi.
Perunavohvelit
1 1/4 kg keitettyjä kylmiä perunoita raastettuna
150 g sulatettua voita tai margariinia
suolaa
3 dl maitoa
4 1/2 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
Perunat vaivataan yhdessä voin kanssa, kunnes massa on valkoista ja kuohkeaa. Sitten lisätään maito koko ajan sekoittaen sekä siivilöidyt jauhot, suola ja sokeri. Vohvelirauta lämmitetään hitaasti molemmilta puolilta, voidellaan tavallisesti vain ensimmäisiä annoksia varten. Vohvelit paistetaan sopivan ohuina kauniin kullanruskeiksi molemmilta puolilta.
Herkkuvohvelit
4 munaa
200 g sokeria
200 g perunajauhoja
200g voita + 2 rkl voiteluun
Munat ja sokeri vispataan vaahdoksi, vaahdoksi vaivattu voi listään ja viimeiseksi perunajauhot. Paistetaan hitaasti, ei liian voimakkaalla tulella. Näihin vohveleihin ei pidä käyttää liikaa taikinaa kerralla. Erityisen hyviä tarjota kahvin tai teen kanssa.
Lähde: Lehtinen, Svinhuvud: Ellen Svinhuvud, Rakkaudesta ruokaan ja Ukko-Pekkaan
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti